Ingenstans i Sverige – och på ytterst få ställen i Europa – har observerats fler arter än här på Ottenby. Det geografiska läget – en markant udde i södra delen av östersjöregionen – är idealisk för ett rikligt uppträdande av flyttande fåglar. Det varierade landskapet med vidsträckta strandängar, ädellövskogar, sandstränder och skär gör att även häckfågelfaunan är varierad och rik.
I listan här nedanför presenteras samtliga arter som anträffats vid Ottenby. Förutom det svenska och det vetenskapliga namnet anges också kategoritillhörighet och status i området. Om första fyndet i landet gjordes vid Ottenby anges i högerkolumnen vilket år detta gjordes.
Taxonomin följer IOC 14.2.
Kategoriindelningen följer AERC:s rekommendationer:
Kategori A: Spontant uppträdande taxa (arter och raser) som häckar eller påträffats minst en gång fr.o.m. år 1950, t.ex. lövsångare och kragtrapp.
Kategori B: Spontant uppträdande taxa (arter och raser) som påträffats minst en gång t.o.m. år 1949 men ej senare, t.ex. ökenlöpare och stäppflyghöna.
Kategori C: Inplanterade eller förrymda taxa (arter och raser), som etablerat frihäckande och självreproducerande bestånd, vilket i Sverige sedan länge gäller för kanadagås, fasan och tamduva. Till denna kategori förs även fynd av fåglar som kan anses härröra från sådant bestånd utanför Sverige, vilket t.ex. gäller för nilgås.
Kategori D: Taxa (arter och raser) som skulle ha placerats i kategori A eller B, om det inte förelegat visst tvivel huruvida de med säkerhet har uppträtt spontant, t.ex. dvärgsnögås och tatarfalk.
Kategori E: Taxa (arter och raser) vilka betraktas som förrymda eller utsläppta från fångenskap (t.ex. Chilensk bläsand). Till denna kategori förs även införda fåglar som har häckat eller häckar i frihet i landet, men som inte uppnått ett självreproducerande bestånd (t.ex. stripgås).
Arter i kategori A, B och C utgör tillsammans den officiella fågellistan.
Följande förkortningar används här för att ange artens status:
H: Regelbunden häckfågel i området.
h: Oregelbunden eller osäker häckfågel i området.
F: Häckar ej men ses regelbundet, oftast under flyttning eller som övervintrare/-somrare.
f: Som ovan men i låga antal.
T: Tillfällig men regelbunden gäst – fynd görs mer eller mindre varje år, ibland åtskilliga.
R: Mycket sällsynt gäst.
r: anger att arten har fångats vid fågelstationens ringmärkningsverksamhet.